Skole og oppvekstmiljø

Nittedal Arbeiderparti vil:

  • Styrke forebyggende innsats for barn og unge, gjennom blant annet utekontakt, skolehelsetjenesten, helsestasjon for ungdom og familieteamet.
  • Jobbe for en jevnere fordeling av private/ideelle og kommunale barnehager. Neste kommunale barnehage som bygges skal være i tilknytning til sentrum.
  • Prioritere ressurser til nok lærere og læremidler i Nittedalsskolen.
  • Sette skolene i stand til å gi gode tilbud til elever med særskilte behov for tilrettelegging.
  • Fortsette arbeidet med å ha tilstrekkelig skolekapasitet i Rotnesområdet.
  • Samarbeide med frivilligheten og BUA om gode aktivitetstilbud for barn og unge, med særlig oppmerksomhet på uorganisert ungdom.
  • Fortsette arbeidet med etter- og videreutdanning av ansatte i skole og barnehage.

En god oppvekst legger grunnlaget for alt annet resten av livet. Å sikre våre barn en god oppvekst er den viktigste investeringen vi gjør i framtida.Tilgang til nærnatur og grønne lunger er en viktig ramme rundt barns oppvekst. Det stimulerer til frilek, glede og mestring; og gir en grunnforståelse for viktigheten av å ta vare på naturen rundt oss. Nittedal Arbeiderparti ønsker å ta vare på nærskogen og sikre en utbygging som ivaretar de grønne lungene der folk skal bo og barna få utfolde seg i trygge omgivelser.

 

Småbarnsfamilier skal glede seg over å bygge sin fremtid i Nittedal. Et trygt og godt barnehagetilbud betyr at barn skal oppleve lek, mestring og læring, samtidig som foreldre kan kombinere arbeid og familie. Vi må fortsette arbeidet med å realisere etablering av en stor kommunal barnehage i Rotnesområdet, der hvor veksten av nye innbyggere er størst. Alle barn skal vokse opp i trygghet, uansett hvem de er, hvor de kommer fra, og hvordan familien deres er satt sammen. Barnehage og skole er barns viktigste fellesskapsarenaer. Vi vil jobbe for inkluderende miljø i skoler og barnehager, og er opptatt av universell utforming som ivaretar alle.

 

Kompetente og trygge voksne er den viktigste faktoren for barnas læring, lek og trivsel. Det er viktig å rekruttere og beholde dyktige ansatte i skoler og barnehager. Vi må være attraktive arbeidsgivere, og tilby gode arbeidsmiljø og muligheter for kvalifisering og kompetanseheving. Det vil være en av Nittedal Arbeiderpartis viktigste oppgaver. Skolens oppgave er at alle barn lærer og har det bra. Da trenger vi også flere kvalifiserte lærere. Det er avgjørende å med god skoleledelse og skolefaglig kompetanse på alle nivåer i skolen.

 

Nittedal Arbeiderparti vil sikre at Nittedalsskolen er en god offentlig fellesskole som bidrar til mestring, og trivsel. Barn og unge skal stå i sentrum. Vi vil ha en skole med kvalitet i faglig og sosial læring, som gir like muligheter for alle uansett bakgrunn. Nittedalsskolen skal forebygge utenforskap. Nittedalskolen skal ha tilstrekkelige og relevante læremidler, og sikre en god undervisning basert på gjeldende læreplan. Gode fasiliteter i klasserommene er viktig for å lykkes. Barna i Nittedalsskolen skal ha muligheter til å oppfylle sine potensial.

 

Rotnes skole har gode erfaringer med bruk av skolehage. Tilbudet driftes sammen med frivilligheten og gir elevene innblikk i flere viktige læringsforhold som kan relateres til læreplanen. Vi mener at dette tilbudet bør utvides til flere grunnskoler. Nittedal Arbeiderparti har fortsatt ambisjoner om å finne permanente løsninger for skolekapasiteten i Rotnesområdet. Dette må skje gradvis og bærekraftig, og midlertidige løsninger vil måtte benyttes.

 

Vi skal ta psykisk helse på alvor. Unge med dårlig psykisk helse er en stor samfunnsutfordring som vi må prioritere å løse. Vi må fange opp barn og unge tidlig og prioritere ressurser til det. Nittedal Arbeiderparti vil jobbe for en skole hvor barn og ungdom med ekstra behov blir sett. For å forebygge utenforskap for barna i Nittedal er det nødvendig å sikre et tett og tverrfaglig samarbeid mellom kommunens tjenester rettet mot barn og unge, forebyggende arbeid og utekontakt.

 

Mobbing og utestenging gir utrygge barn og kan prege resten av livet for den som blir utsatt for dette. Nittedal Arbeiderparti vil at alle barnehager og skoler i Nittedal skal ha en plan for å forebygge mobbing som utarbeides sammen med sammen med barna, deres foresatte og ansatte.Vi mener det er nødvendig å øke kvaliteten i skolefritidsordningen for å gjøre den mer relevant for elevenes øvrige skolehverdag. Leksehjelp i SFO-tiden vil være et viktig bidrag. Vi ønsker et tettere samarbeid med idrett, kultur og frivillige organisasjoner for å bidra til at barns organiserte fritidsaktiviteter kan skje i forbindelse med SFO-tiden. Nittedal Arbeiderparti er opptatt av å finne ordninger som sikrer at alle barn kan delta i disse aktivitetene og at fritidsaktiviteter ikke forsterker forskjeller.

 

Det er positivt at Nittedal har en høy andel av barn og unge som deltar i organiserte aktiviteter. Nittedal Arbeiderparti er opptatt av å sikre gode møteplasser for unge som ikke er aktive i lag og foreninger.