Levende lokalsamfunn

Alle innbyggere i Nittedal skal ha like muligheter til å leve gode liv og benytte seg av våre gode tjenester. Arbeiderpartiet vil jobbe for et lokalsamfunn bygget på tillit, trygghet og tilhørighet. Arbeiderpartiet vil jobbe for at forskjellene reduseres. Arbeid og lik tilgang til velferdstjenester er de viktigste virkemidlene for å redusere forskjeller. Vi vil legge til rette for utvikling av arbeidsplasser, samarbeide bredt med frivillig sektor, og arbeide for å skape flere fritidstilbud og møteplasser.

 

Et godt og trygt lokalsamfunn med Nittedals verdier legger grunnlag for god folkehelse. Nittedal Arbeiderparti vil ha et folkehelseperspektiv på all samfunnsutvikling.Nærnaturen legger til rette for god folkehelse. Nittedal er omringet av skog og elv Dette er ressurser som må brukes på en god og bærekraftig måte.

Frivilligheten

Nittedal har en svært aktiv befolkning. Nittedal Arbeiderparti er stolte av innbyggerne våre, og vil fortsette å legge til rette for en aktiv livsstil. Idrett på ulike nivå og i ulike former står sterkt i lokalsamfunnet. Vi har også et blomstrende kulturliv med blant annet kor, teatergrupper, korps, orkestre og kunstforeningen.

 

Kultur- og idrettsopplevelser binder innbyggere sammen og skaper et sterkt og trygt fellesskap. Det gir livene våre innhold og mening. Nittedal Arbeiderparti vil utjevne forskjeller gjennom gode idretts-, kultur og fritidstilbud, som allerede er vesentlig bidrag til god folkehelse. Det er avgjørende for alle mennesker å høre til i et fellesskap. Vi er takknemmelige for at frivilligheten i Nittedal legger til rette for en rekke møteplasser for innbyggerne våre. Sikring av gode rammer for frivilligheten er god samfunnsøkonomi.

 

Nittedal Arbeiderparti vil videreføre det gode samarbeidet med frivillige lag og foreninger i kommunen vår. Frivilligheten representerer et stort mangfold og vi vil støtte, legge til rette for og sette gode rammevilkår for lokalsamfunnet i Nittedal.Vi er stolte av “Nittedalsmodellen”, som er et gjensidig forpliktende samarbeid mellom kommunen og idretten. Nittedalsmodellen er et spleiselag som videreutvikler gode arenaer og legger til rette for møteplasser for innbyggere i alle aldre. Idretten i bygda har på forbilledlig vis tatt en aktiv rolle som samfunnsaktør og er med på å bygge det gode Nittedalsamfunnet.

 

For at modellen skal kunne videreføres og videreutvikles er det avgjørende at ordningen er fleksibel og ubyråkratisk. Den må gi gode og forutsigbare rammer for investeringer og drift av anlegg som kommer hele befolkningen til gode. Nittedal Arbeiderparti vil jobbe aktivt for at kommunen ivaretar de økonomiske forpliktelsene i avtalen. Vi ønsker å fortsette utviklingen av en tilsvarende samarbeidsmodell med kulturlivet. Nittedal Arbeiderparti vil ta aktive grep for å sikre et like godt og fruktbart samarbeid med kulturen i Nittedal. Vi ser at det er ulike behov for de ulike organisasjonene, men felles er at det er behov for forutsigbarhet og trygge rammer slik at frivilligheten kan utfolde seg til glede for alle innbyggere.

Nittedal Arbeiderparti vil:

  • Sikre Nittedalsmodellen for samarbeid mellom kommunen og idretten.
  • Videreutvikle samarbeidet med kulturlivet, og jobbe for at kulturlivet får gode og egnede lokaler til øving og forestillinger.
  • Legge til rette for å videreutvikle Varingskollen, som en arena for fellesskap og utfoldelse. Vi skal være en pådriver for at anlegget får regional status. Varingskollen er Nittedals stolthet.
  • Ha tett dialog med friluftsorganisasjoner, lokale lag og foreninger som ønsker å utvikle nærområdene våre.
  • Legge til rette for at ulike kunstformer skal tilgjengeliggjøres for kommunens innbyggere.

Inkludering og mangfold

Nittedal skal være en inkluderende kommune med plass til alle. Mangfold og inkludering står sentralt i Nittedalsidentiteten. Nittedal Arbeiderparti vil legge til rette for bosetting av flyktninger. Det viktigste vi i Nittedal kan gjøre for mennesker som flykter fra krig er å gi trygghet og muligheter i vårt lokalsamfunn.

 

Nittedal skal ta imot flyktninger uavhengig av hvor de kommer fra. Den varme bygda vår skal gi folk trygghet. Gjennom inkluderingsarbeid, sikre boliger, gode opplæringstilbud, trygge skoler og arbeidsplasser skal vi sørge for at alle flyktninger som kommer hit får muligheten til å leve gode liv og ta del i lokalsamfunnet vårt.

Mangfoldet av innbyggere i Nittedal beriker lokalsamfunnet. Alle innvandrere som bosetter seg i Nittedal skal ha muligheten til å leve gode liv i bygda vår. Nittedal Arbeiderparti skal arbeide målretta for å inkludere alle innvandrere i lokalsamfunnet. 

Mangfold og antidiskriminering er viktige verdier for Nittedal Arbeiderparti. Vi skal bidra til at alle føler seg velkommen og inkludert i lokalsamfunnet vårt; uavhengig av kjønn, alder, funksjonsevne, etnisk bakgrunn eller seksuell legning. Vi vil slå ned på hets, rasistiske og trakasserende ytringer. Aktiv forebygging må skje gjennom holdningsarbeid i skoler og barnehager.

Nittedal Arbeiderparti vil:

  • Jobbe for god livskvalitet for flyktninger. Vi skal legge til rette for utdanning, arbeid, boliger og inkludering i lokalsamfunnet.
  • Arbeide målretta for å inkludere alle innvandrere som bosetter seg i bygda vår. 
  • Utarbeide en lokal handlingsplan mot rasisme og diskriminering som tilpasses ulike aldersgrupper. Denne skal utarbeides i samarbeid med barnehager, skoler, arbeidsliv og i lokalsamfunnet.
  • Tilby demokratiopplæring på Utøya for alle 10. klassinger i Nittedal.

Sentrum

Den nye kommuneplanen utvikler Nittedal sentrum på Mo. Nittedal Arbeiderparti arbeider for videreutvikling av et levende og bærekraftig sentrum med nye boliger, møteplasser og private og offentlige arbeidsplasser.

 

Nittedal Arbeiderparti er fremtidsrettet. Å bygge ut sentrum vil sørge for at mobilitetsbehov og bilbruk reduseres og at tjenestene i bygda vår kan nås gjennom en kort sykkeltur, gåtur eller busstur. Dette er bærekraftig på lang sikt. For å ivareta dette bærekraftperspektivet må handel, service og kommunale tjenestebehov i hovedsak styres til sentrum.

 

Det er viktig at planene for sentrum følges tett opp, og at det stilles krav til utbygger om boligtyper, blågrønne kvaliteter, miljøkrav og sosiale arenaer. For å følge opp dette er det viktig at kommunens arealplanleggere har tilstrekkelige ressurser.

Nittedal Arbeiderparti vil:

  • Bygge ut sentrum med kort vei til sosiale møteplasser, ulike typer tjenester og nærhet til kollektivtilbud.
  • Framtidig utbygging skal ivareta Nittedals grønne verdier. Nærskog skal i stor grad bevares. Vi skal ikke bygge i Berger skog.
  • Sørge for at utviklingen av sentrum følges opp gjennom dedikerte ressurser i planavdelingen.

Sosial boligpolitikk

Et urettferdig boligmarked bidrar til å skape forskjeller. Innpass i boligmarkedet er en nøkkel til et godt liv. Nittedal Arbeiderparti vil jobbe for en sosial boligpolitikk. Vi skal bygge boliger og som utvikler nærmiljøer med god kvalitet. Nye boliger må ha variere i type, prisklasse og størrelse tilpasset alle aldre og livsfaser.

 

Nittedal Arbeiderparti skal jobbe aktivt for en sosial boligpolitikk. Sammen med Husbanken og utbyggere vil vi bidra til at flere unge og vanskeligstilte kan eie sin egen bolig.

Nittedal Arbeiderparti vil:

  • Arbeide for en sosial boligpolitikk i all utvikling av bygda vår. Vi skal bidra til at flere unge og vanskeligstilte kommer inn på boligmarkedet. Vi vil vurdere modeller som «leie til eie», deleie og plussboliger.
  • Stille krav til utbyggere om at nye boliger skal være energivennlige. Det skal være god variasjon i ulike typer boliger som bygges i bygda vår.
  • Oppdatere kommunens gjeldende boligtypeprogram. Vi vil også sikre et fortsatt godt samarbeid med Husbanken.

Støy

Nittedal Arbeiderparti skal ta støv og støy fra veitrafikk, tostein- og pukkverk på alvor. Støy og støv kan gi alvorlige helseproblemer, og reduserer livskvaliteten til berørte innbyggere. Det er viktig å øke transport av godt og folk på tog for å redusere støv og støy fra transport.

 

Nittedal Arbeiderparti ønsker at det utarbeides en veileder eller handlingsplan som bidrar til å forebygge og redusere helseskadelig støy der folk bor. En slik plan vil også kunne si noe om hva som må forventes av støy fra lekeplasser, nærmiljøanlegg og skolegårder. Den vil bidra til at Nittedal også i framtiden blir et godt og enda bedre sted å bo, som ivaretar helsefremmende bomiljø og lokalsamfunn.

Nittedal Arbeiderparti vil:

  • Følge opp Statsforvalterens miljøveileder for pukkverk slik at kravene følges i og på grensen til Nittedal.
  • Jobbe for at godstransport langs RV 4 og FV 22 reduseres.
  • Motarbeide etablering av skytefelt i Gjelleråsmarka ved Lahaugmoen.
  • Etablere en handlingsplan mot støy.

Samferdsel

Transport, arealbruk, bevaring av matjord, kulturlandskap, bomiljø og trafikksikkerheten for barn, unge og voksne i alle aldre er viktige samfunnsfaktorer som er gjensidig knyttet til hverandre. Nittedal Arbeiderparti sitt mål er at vi skal finne en god balanse mellom alle disse faktorene.

 

Vårt mål er å tilrettelegge for trygg og grønn mobilitet. Der det oppstår et økt transportbehov skal det være trygt å velge sykkelen, gange og kollektivtilbud før bilen. Det er dette som er bærekraftig i et langt perspektiv.  I Nittedal ser vi dessverre med ujevne tidsrom at alvorlige ulykker finner sted. Vi ser med bekymring på de spesielt alvorlige ulykkene vi har hatt i Hagantunnelen. Nittedal Arbeiderparti skal være en pådriver for at planleggingen av dobbeltløpet må starte raskt og deretter tas inn i nasjonale transportplan (NTP 2026-2037).

 

Vi skal videre jobbe for at Nittedal blir en del av den statlige «Nullvisjonsatsingen». Det er Statens Vegvesen som, sammen med landets fylker, kommuner og Trygg Trafikk, skal sikre gjennomføringen av nullvisjonen med en egen Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei 2022-2025. Vi ønsker at Nittedal skal bli med Trygg Trafikks nasjonale satsing «Trafikksikker kommune». Nittedal Arbeiderparti vil jobbe spesielt med å trygge skoleveier i nye og eksisterende boligområder. Nittedal Arbeiderparti ønsker ikke en utvidelse av dagens RV4-trasé. Vi vil fortsatt arbeide for at kollektivfeltet Kjul til Rotnes blir realisert. Vi må legge til rette for at flere benytter seg av kollektivtransport, for å frigjøre veien til de som ikke har mulighet til å velge.

 

Det er behov for flere innfartsparkeringer plassert ved lokale kollektivknutepunkt, herunder på Kjul, Nittedal stasjon, og på Gjelleråsen. Sikker sykkelparkering må være tilgjengelig i nærheten av kollektivt knutepunkt. Vi vil arbeide for ytterligere kapasitetsøkning på busser og tog, og redusert takst. Nittedal Arbeiderparti vil være aktiv pådriver for å utvide Sone 1 takst til å innbefatte Nittedal, til og med Hakadal stasjon.

 

Nittedal Arbeiderparti ønsker å gå i dialog med Ruter slik at kollektivtilbudet i Nittedal kan utvides. Spesielt viktig er det å få etablert bestillingstransport for 65+ i Hakadal, å få flere bussavganger til Hakadal og flere lokale bussavganger slik at det blir lettere for folk å bevege seg rundt i kommunen; både til tjenestetilbud og til andre møteplasser. Reisemønstret etter pandemien har endret seg, vi må derfor jobbe med fylkeskommunen og Ruter for at tilbudet, pris og billettsystem tilpasser seg ny tid.

Nittedal Arbeiderparti vil:

  • Utvide og opprettholde dialogen med eksterne samarbeidspartnere, herunder berørte fylker, Ruter, Bane-Nor og Vy, for å utvide kollektivtilbudet.
  • Jobbe for bedre trafikksikring på kommunale og fylkeskommunale lokalveier med høy trafikksikkerhetsrisiko, som Stasjonsveien, Fuglåsveien og Gamle Glitrevei.
  • Arbeide for å få bestillingstransport og lokalbuss i Hakadal som også betjener Døli, og flere avganger med lokalbussene til Skytta.
  • Bidra aktivt til at regiontogene til og fra Gjøvik stanser en gang om morgenen og om ettermiddagen i Hakadal.
  • Arbeide for gratis innfartsparkeringer, samt at tilbudet utvides.

Beredskap

Den siste tiden har illustrert viktigheten at vi er i stand til å beskytte oss mot kriser; enten dette skyldes krig, flyktningestrøm eller naturskapte kriser. Nittedal Arbeiderparti vil jobbe for å styrke beredskapen slik at lokalsamfunnet er godt forberedt til å håndtere kriser.

 

Det er det sterke fellesskapet som best kan forebygge og beskytte oss mot kriser. De viktigste beredskapsressursene finnes lokalt. Disse må vi utvikle videre gjennom gode planer. Nittedal Arbeiderparti vil sikre at vi har gode og oppdaterte beredskapsplaner.

Grønne verdier

Nittedal er en grønn dal preget av jordbruk, natur, elv, kulturlandskap og friluftsområder. Dette er rammen rundt samfunnet vårt, og det skal vi verne om. Vi skal utvikle lokalsamfunnet på en slik måte at vi ivaretar disse verdiene.  Vi må finne en riktig balansegang mellom Nittedal sentrum og resten av bygda.

 

Mindre skogsområder og grønne lunger i nærheten av der folk bor har en egenverdi som det må vernes om. Det er viktig å sikre god tilgang fra tettbygde strøk til Marka gjennom stier, smett og grønne områder. Tilrettelegging for trafikksikre gangveier og smett i lokalområdet gjør sykling og gåing mer attraktivt. Vi vil jobbe for at kommunen utarbeider en samlet plan for gangveier, stier og smett. Dette skal blant annet gjelde for skogsområdene i Kruttverksdalen, ved Åneby stasjon, i Ånebydalen, Bjønndalen, ved Skytta og i Gjelleåsmarka